MARSTRANDS ÖN

Marstrand bjuder på en mängd upplevelser, både för den som mest vill njuta av klipporna och den som också vill kolla in tävlingarna. Varför inte börja med en klassisk Marstrandsmorgon: Ett uppfriskande dopp i havet följt av ett besök på klassiska Bergs konditori? Följt av en tur i hyrd havskajak eller en åktur med ribbåt till fyren Pater Noster. Ett besök på Carlstens fästning är ett absolut måste - här kan du både bli serverad av straffångar och ta en guidad tur för att lyssna på historien om Lasse-Maja. Eller ge dig ut på någon av de vandringsleder som finns på och runt ön. Utsiktspunkterna är många och möjligheterna till bad - med eller utan kläder - likaså. Kvällen inleds bäst med att strosa på kajen, kolla in konsten på Strandverket, shoppa lite och spana på fantastiska båtar i Sveriges populäraste gästhamn. Och sen, när skymningen lägger sig, besöka någon av öns alla härliga krogar.

JOHANS KROG

Johan Gustafsson och hans team bjuder på klassiska rätter med fransk touch. Köket är nyrenoverat och bjuder bl.a. på egen rotisseri. Johans Krog har som motto att servera en perfekt balanserad måltid med höga smaker och därtill hörande drycker i ombonad unik miljö.

Vi erbjuder även våra gäster två "chambre separee".

"Röda rummet" ligger på första våningen i nära anslutning till restaurangen, och är inrett i varma röda toner. Här har vi en vacker gammal ekmöbel som tar emot 8 gäster. På andra vånigen i samma

plan som vår Veranda ligger vårt "Gustavianska rum" med

pampig kristallkrona. I detta rum kan vi ta emot 10-12 gäster.

White Guide rekommenderade Johans Krog 2013 och 2014.SOCIETETSHUSET

Västkustens vackraste fest och konferensvåning. Societetshuset Marstrand byggdes 1886 och invigdes 1887. Från att ha varit ett "uppehållsrum" för de kungliga och den övriga Societén blev huset restaurang och festvåning först 1979. 1999 inleddes ett omfattande renoverings arbete av den nerslitna fastigheten.

Societetshuset benämns nu som "västkustens vackraste festvåning" men man har även en sommarverksamhet med barer, dans och nöjen.

Societetshusets restaurangdel kan indelas i de olika lokalerna. Salonger som tar 2 - 80 personer, stora salen som sätter 350 personer (450 med balkonger). Öfre Verandan som sätter 90 personer (sommartid). Societetshuset erbjuder flera festpaket. Allt från bröllop till företags "kick Off". Mer om detta på www.societetshuset.seSTRANDVERKET

Strandverket Konsthall på Marstrand visar samtidskonst inom främst fotografi och skulptur, men också måleri och digital konst. Konsthallen ligger i den gamla bohuslänska försvarsanläggningen Södra Strandverket.

Strandverket presenterar samtidskonst av högsta internationella klass. Mötet mellan den utsatta platsen intill havet, byggnaden från 1800-talet och den moderna konsten är en spännande mix som sätter avtryck i upplevelsen. Ambitionen är att skapa möten mellan olika konstnärer och genrer, mellan gammalt och nytt – och mellan besökarna.

Strandverket Bistro har alltid något gott att erbjuda. Du kan välja att sitta inomhus med utsikt mot havet eller inne på borggården där du samtidigt kan uppleva skulpturparken.

CARLSTENS FÄSTNING

Carlstens fästning är utan tvekan Marstrands största sevärdhet. Årligen kommer tusentals människor hit för att få upplevelser utöver det vanliga; guidade rundvandringar med besök i Suckarnas gång, Galgbacken, Lasse-Majas kök och Fästningskyrkan. Sommarens stora upplevelser är Fästningsspelen, Spökguidningen och borggårdsgalor.

Carlstens Fästning kan ta emot mellan 20 och 1500 gäster. Vi erbjuder guidade turer, temafester, unika Fästningsspel med marscherande Karolinersoldater och dånande svartkrutskanoner, vår lekfulla tävling Fångarna på Fästningen, övernattning i Fästningshotellet, bröllopsarrangemang, konferenspaket och mycket mer. Under sommarhalvåret kan ni ha konferenser eller utställningar under våra fredstak, med en maxkapacitet på upp till 600 personer.BERGS KONDITORI

Besök Marstrands anrika konditori. Här bjuds det på hembakat bröd, bakelser, tårtor och kakor från eget bageri. Prova vår seglarfrukost eller vårt goda kaffe och fina bakverk ute på vår kajservering.


Bergs konditori startade i början av 1920-talet på Hospitalsgatan. Under 1930-talet öppnades en filial på Hamngatan 9, där Bergs finns idag. Konditoriet på Hospitalsgatan fanns kvar till början av 1940-talet.Huset där Bergs konditori håller till byggdes redan år 1881 som en sommarbostad åt två förmögna Göteborgsfamiljer.

 Runt sekelskiftet fanns här Sveriges första sparbank. Mellan åren 1907 och 1908 användes lokalen av flottan som officersmäss.
Gäster som Anders Zorn, Selma Lagerlöf och Essias Tegnér samlades här.

 Det sägs också att Selma Lagerlöf skall ha suttit i den lilla trädgården bakom huset och skrivit på Herr Arnes penningar vars handling till stor del utspelar sig i och runt Marstrand.